сряда, 13 декември 2023 г.

Мунданен анализ: Новолуние в Стрелец на 13 декември

Днес около 01:32 ч. през нощта беше последното новолуние за годината Точният съвпад на светилата по зодиакална проекция се пада в 21ия градус на Стрелец.

В тази статия ще отбележа някои по-важни моменти, които се очертават през предстоящия лунен месец. На 22 декември предстои зимното слънцестоене, т.е. ингресия на Слънцето в един от тропическите знаци – Козирог.

На Асцендента в картата на днешното новолуние изгрява знакът Везни и терма на Сатурн, по същата ос попадат и Лунните възли. Прави впечатление, че няма нито една силна планета в картата на лунацията, което предполага по-инертен месец преди новогодишните празници.

Новолунието попада в Стрелец, но Юпитер, който има достойнства в знака на сизигията (и по домицил, и по триплицитет), е в слаба позиция – нито си е в сектата, нито в силен дом, освен това е слаб по фаза – западен и ретрограден. В аспект с управителя на Асцендента той поставя акцент върху темата за ресурсите, поминъка и материалното положение. В това отношение, независимо че по оста 2-8 дом са разположени бенефици, бих подходила с умерен оптимизъм. През предстоящия лунен месец хората ще са склонни да харчат повече, но за ненужни и не чак толкова полезни неща. Все пак идват празници – джобът на доста българи ще олекне след купуване на подаръци, за да се спази традицията по това време на годината. Ако говорим за предстоящи инфлационни процеси, това по-скоро трябва да се види в картата на предстоящата зимна ингресия на Слънцето в Козирог – тя определя тенденциите през предстоящото зимно тримесечие.

Новолунието попада в терма на Меркурий, който в същия ден сменя фаза и тръгва в ретрограден ход, като дни преди това е бил стационарен. Единствено той в картата на новолунието заема ъглова позиция, но на най-слабия ъгъл – в долна кулминация, под земята. В тази фаза и в сатурнов знак той сочи за забавено икономическо темпо към края на годината. Възможно е да има низходящи тенденции на пазара на недвижимите имоти от гледна точка на сделки и продажби. Но това са краткосрочни процеси, които са валидни до следващото новолуние.

Заедно със светилата се намира Марс и този троен съвпад е разположен в 3ти дом в картата на лунацията, който е слаб падащ дом. Възможни са всякакви медийни инсинуации, което е често срещано явление по света и у нас, също така се пазете от инциденти по пътищата.

Времето ще е характерно за сезона – студено и сухо, на места с валежи.

Първи лунен сърп, т.е. първа видимост на Луната, който бележи началото на новия лунен месец, предстои вечерта на 14 декември, когато някои астрономически приложения също така отчитат и фаза на последна видимост на Меркурий, след неговото обръщане в ретрограден ход. Но след справка със специализирана програма Плацидус не се получи потвърждение за предстояща в близките дни хелиакална фаза – последна видимост. Както писах по-горе, ретроградната фаза на Меркурий, особено имайки предвид, че в неговите граници попада и градусът на лунацията, говори за забавено темпо на икономическо развитие. Възможно е да се правят и някакви машинации с цените, но говорим по-скоро за дребни търговски трикове, отколкото за по-мащабни инфлационни процеси.

Така изглеждат по-важните тенденции през предстоящия лунен месец.

Това е мунданен анализ, който не носи индивидуален оттенък за всеки човек поотделно. Мунданната астрология има за цел да анализира процеси, които се случват на локално и международно ниво.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Астролозите по Уран ли са, или са паднали от Луната?

В съвременната астрология има популярно схващане, че астрологията като наука (макар че от научните среди е обявена за лъженаука, но това е о...