понеделник, 25 декември 2023 г.

Годишна прогноза – митове и легенди

Реших да напиша тази статия, за да мога да ориентирам и да дам насока на всички хора, които проявяват интерес към такъв тип астрологична услуга, независимо дали вече са били на консултация с астролог или им предстои за пръв път.

Клиенти, които вече са били на астрологична консултация и търсят друг астролог за алтернативен прочит или ако не са останали доволни от предишния, обикновено смятат, че новоизбраният астролог може да ги хване ”от вратата за краката” и да им изготви годишна прогноза, без да е направил предварителна проверка на часа на раждане (като приеме срещу ”честна дума” ректификацията на предишния астролог) и без да извърши първо анализ на рождения хороскоп по най-важните теми.

Не, не става по този начин. Отивайки при друг астролог, приемате неговите условия и начин на работа. И дори ако не желаете натален прочит (подробно по конкретна тема или по-обобщен), този прочит задължително се извършва от астролога, за да може да ви направи каквато и да било прогноза – на годишна база или за средносрочен период. Астрологична прогноза не може да бъде направена, като сочим с пръст в някоя абстрактна точка в необятното небесно пространство. Винаги и задължително за изходна база се взема потенциалът, заложен в рождения хороскоп или така наречената натална карта.

Ако изрично заявите, че натален анализ не ви е необходим, той въпреки това се извършва, когато сте нов клиент, но само за справка на астролога, за да може на тази база да изготви прогнозата, която сте поръчали. Има и астролози, при които годишна прогноза за нов клиент не е препоръчително да се изготвя, ако преди това не е направен натален анализ.

Това е основно правило в астрологията – всяка една прогноза тръгва от оценка на рождения хороскоп, която не може да се прескочи от астролога, дори ако се прескочи от клиента по негово желание.

Ако говорим за годишна прогноза, която е една от най-търсените услуги от нови и постоянни клиенти, тя никога не включва само анализ на така наречения солар (карта на слънчевото завръщане, годишна слънчева революция) или само на солар и транзити. Това е твърде повърхностен и непрофесионален подход. Да не говорим за това, че в традиционната схема за изготвяне на прогностичен анализ соларът и транзитите са далеч от челните места.

Какво всъщност представлява годишната слънчева революция? Това е моментна снимка на транзитите около рождения ден, когато транзитното Слънце съвпадне по знак и градус с рождената си позиция. И тази карта е зависима от локацията.

Освен, че годишният солар никога не се разглежда изолирано от наталната карта (двете се наслагват една върху друта), той също така никога не се използва като единствен и самостоятелен метод за годишна прогноза. Към солара се използват още минимум няколко прогностични метода, а в арсенала на един традиционен астролог те винаги са повече.

В повечето случаи годишната прогноза носи общ характер. Астрологът може да види кои теми от рождения хороскоп стават акцентирани и изискват по-специално внимание в рамките на предстоящата лична година. Но ако искате конкретика и повече детайли по отделни теми, за това е необходимо първо тези теми да се анализират в рождения хороскоп (а във ведическата астрология за всяка тема от хороскопа има отделна производна/дробна карта, която ще бъде валидна само и единствено след направена ректификация с ведически методи, а не по западна психологическа астрология). Когато астрологът използва различни методи за определяне на благоприятни и неблагоприятни периоди през годината, те са силно зависими от тематичния контекст и не се гледат никога сами за себе си.

Освен тематичния контекст има и нещо друго. Не може от една обща годишна прогноза по вашата карта да се извади детайлна информация за трети лица, която изисква анализ и прогноза по техния рожден хороскоп. А понякога за тези цели може да се използва и Хорарна астрология, която е доста по-бърза и практична като метод за анализ.

Много често клиентите споделят (или се оплакват), че са били на консултация за годишна прогноза, а са получили “общи приказки”. Нерядко това се споделя и за натални консултации, т.е. по рождения хороскоп. Горещо препоръчвам на всички, независимо дали вече сте били на консултация с астролог или ви предстои за пръв път, да уточните кои теми ви интересуват, за да може астрологът да обърне там повече внимание. Все пак Астрологията няма нищо общо с ясновидството, прогнозата и наталният анализ не се свалят от информационното поле. Астрологията не е съвършена, има много различни школи и направления (както и два Зодиака, които се използват паралелно), тя не е точна наука и резултатите зависят не само от методологията, а също така от опита, личностните качества и субективния прочит на астролога. Астрологията не е свързана с интуитивно налучкване, макар че интуицията също играе своята роля в анализа. Само с интуиция и без достатъчно познания и практически опит никой човек не може да стане и да се обяви за астролог.

Надявам се тази статия да ви бъде полезна, за да сте наясно какво можете да очаквате от една годишна прогноза, какви данни се подават на астролога и в какъв контекст се извършва анализът – общ или тематичен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Астролозите по Уран ли са, или са паднали от Луната?

В съвременната астрология има популярно схващане, че астрологията като наука (макар че от научните среди е обявена за лъженаука, но това е о...