събота, 23 март 2024 г.

Мунданен анализ: Ингресия на Слънцето в Овен на 20 март – основни тенденции през 2024 година

На 20 март в 05:06 часа, гледано за българската столица, Слънцето премина в зодиакалния знак Овен и положи началото на астрономическата пролет.

Както неведнъж съм споменавала, тези сезонни ингресии са важни от гледна точка на Мунданна астрология и основният тон се задава от пролетната ингресия, другите три сезонни карти са допълващи. По-подробна прогноза за 2024 година съм написала и публикувала в блога още на 31 декември 2023 г., там комплексно бях разгледала и ингресиите заедно със затъмнения и други важни астрологични цикли. В тази публикация ще обърна внимание на картата на годишната революция – ингресията на Слънцето в Овен, с което ще допълня моята годишна мунданна прогноза.

Асцендентът на ингресията попада в 23ия градус на Водолей и в терма на Марс. Сатурн заедно с екзалтирала Венера също се намира в първи дом, но тъй като и двете планети не виждат Асцендента, по-силно влияние върху годината ще има Марс.

Асцендентът в мунданната карта представя народа и територията. Тази позиция на Марс показва повече недоволство сред народа. Може да се наблюдава повишена политическа и идеологическа активност заради позицията му в човешки знак. Хората могат да бъдат въвлечени по-активно в противопоставяне между различни идеологии.

Що се отнася до положението на обикновения човек, позицията на Луната в 6ти дом говори за недоволство от жизнения стандарт и за зависимо положение на средностатистическия българин. Управляващата власт е представена от Юпитер без достойнства, но тъй като е разположен в неподвижен знак, това осигурява сравнително стабилно положение до края на тази астрологична година. Независимо от прилаганите социални и икономически мерки народът като цяло няма да се чувства удовлетворен от действащото правителство, но предвид тригона между светилата не се очертават активни протести и стачни действия, насочени към сваляне на правителството от власт. Това указание е подкрепено и от смесена рецепция между Луната и Юпитер.

В картата на пролетната ингресия кулминира Антарес – една от най-силните неподвижни звезди, която има марсова природа. Това е допълнително подкрепено от ъглова позиция на Марс – в знака на годишния Асцендент. Като един от вариантите на тълкуване, без да сме политически пристрастни, това би могло да говори за приоритетите на управляващата власт, насочване към укрепване на военната мощ, макар и посредством участие в международни алианси. Приоритетни могат да бъдат и въпроси, свързани с национална сигурност.

Венера управлява жребия на благосъстоянието в ингресната карта и е разположена в знака на своята екзалтация. Но заради близостта на Сатурн силата ѝ да твори добро е намалена, освен това тя вече е във фаза преди скриване. Очаква се хелиакален залез на Венера на 28 март. Това не говори за стабилно икономическо положение. Парите ще продължат да се обезценяват, но на този етап няма достатъчно основания да се прогнозира много забързан темп на инфлация. Едно от условията за присъединяване към Еврозоната е да бъде намалена инфлацията до 2025 година. Независимо от всичко тази позиция на Венера в знак на екзалтация, но заедно със злосторник (особено в нощна карта) може да говори за постепенно обезценяване на парите. А нейната рецепция с Юпитер (управител на Медиум Цели) дава възможност да се предприемат правителствени мерки за смекчаване на негативните икономически ефекти от растящите цени. Но каквито и да са предприетите мерки, положението на обикновения човек няма да се промени съществено, ще продължи тенденцията към задлъжняване на домакинствата и живот на кредит за немалко от тях.

Двете сизигии, които се случват преди и след ингресията, не дават индикации за по-сериозни сътресения страната. Втората сизигия ще бъде пълнолуние на 25 март, което е съчетано с лунно затъмнение. Ако се построи карта на тази лунация, няма конфигурации, които да засягат съществено ингресната карта. На тази база може да се направи предположение, че Марс близо до Асцендента в картата на пролетната ингресия няма да се изяви с най-негативните си характеристики. Мерките на действащото правителство могат да бъдат насочени към икономическо стабилизиране, но все още е рано да се говори за по-осезаема промяна в жизнения стандарт, макар и да се отчита ръст на заплатите, който в голяма степен се дълги на недостиг на квалифицирани кадри в редица ключови икономически сектори.

Това са по-важните тенденции и ефекти, които може да се очакват в рамките на настоящата година на локално ниво.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Астролозите по Уран ли са, или са паднали от Луната?

В съвременната астрология има популярно схващане, че астрологията като наука (макар че от научните среди е обявена за лъженаука, но това е о...